Tietoisku: Kasvinsuojelua biologisin keinoin

Oletko miettinyt torjunta-aineita käyttäessäsi, että saatat vahingoittaa tai jopa tappaa myös hyödylliset eliöt kasvustosta? Kotipuutarhoissa luontaiset viholliset usein hoitavat automaattisesti kirvainvaasiot, paikalle lennähtää parvi leppäkerttuja ennen kuin ehdit huomatakkaan. Suljetuissa olosuhteissa esim. lasitettu parveke tai -terassi, pienkasvihuone ja sisätilat, ei tätä luonnon tarjoamaa torjuntapalvelua tapahdu. Voit kuitenkin tilata avuksi TarhurinApu-torjuntaeliöitä, jotka levitetään suoraan kasvustoon tai kasvualustaan aloittamaan biologinen kamppailu kasvintuhoojia vastaan.

Miksi valita biologinen torjunta?

Biologisessa torjunnassa kasvintuhoojia torjutaan torjuntaeliöillä ilman kemiallisia kasvinsuojeluvalmisteita. Torjuntaeliöt ovat kasvintuhoojien luontaisia vihollisia, samoihin petoeliöihin saatat törmätä myös kotipuutarhassasi. Lisäksi biologinen torjunta on turvallinen ja myrkytön vaihtoehto kasvintuhoojien torjuntaan. Siinä ei ole varoaikoja työskentelyn eikä sadonkorjuun suhteen, eikä lopputuotteisiin jää kasvinsuojeluainejäämiä.

Kuva 1. Harsosääkipetopunkki mikroskoopin alla. Kuva: Katrianna Leino / Biotus Oy

Tarkkailun merkitys

Kasvinsuojelussa tärkeässä roolissa on jatkuva tarkkailu kasvintuhoojien ja kasvitautien varalta. Biologisessa torjunnassa ennakointi ja oireiden aiheuttajan tunnistaminen on tärkeää, jotta osaa valita oikean torjuntakeinon. Luuppi on hyvä apu kirvojen, vihannespunkkien sekä muiden pienten kasvintuhoojien tunnistamisessa. Lentäviä kasvintuhoojia, kuten harsosääskiä, ripsiäisiä sekä jauhiaisia, voidaan tarkkailla

Kuva 2. Aikuinen harsosääski liima-ansassa. Kuva Annaliina Hietanen / Biotus Oy

Kotipuutarhan hedelmäpuiden ja marjapensaiden lentäviä tuholaisia, kuten omenakääriäistä, pihlajanmarjakoita, herukansilmukoita sekä luumukääriäistä voidaan tarkkailla, ja myös pienessä mittakaavassa torjua feromoniansoilla.

Miten tilata torjuntaeliöitä omaan kotiin?

TarhurinApu-kauppa on Biotus Oy:n verkkokauppa kotipuutarhureille.  Kaupan valikoimissa torjuntaeliöt, kasvinsuojeluaineet ja kasvunparanteet sekä tarkkailutarvikkeet. Kaupan löydät osoitteesta www.tarhurinapu.fi/kauppa

Torjuntaeliöt toimitetaan postitse suoraan kotiin tai lähimpään postin noutopisteeseen noudettavaksi. Lähetyksen mukana toimitamme tarkemmat ohjeet levitykseen ja säilytykseen.

Jokaiselle yleisimmälle kasvintuhoojalle löytyy oma torjuntaeliönsä. Väärän torjuntaeliön käyttämisestä ei yleensä ole haittaa, mutta ei myöskään hyötyä, siksi kasvintuhooja on tärkeä tunnistaa ennen torjuntaeliöiden tilaamista. Olemme koonneet vinkkejä tilaamiseen tänne: www.tarhurinapu.fi/tilaaminen .

Kuva 4. TarhurinApu-verkkokaupan valikoimissa torjuntaeliöt sekä tarkkailutarvikkeet. Katrianna Leino / Biotus Oy

Mistä lisätietoa torjuntaeliöistä ja kasvintuhoojista?

www.Tarhurinapu.fi -sivustolta löydät tietoa kasvintuhoojista, niiden tarkkailusta sekä torjunnasta. Olemme koonneet yleisimmistä kasvintuhoojista ja niiden torjunnasta myös tietokortteja, jotka löytyvät osoitteesta: https://tarhurinapu.fi/tietokortit-ja-hinnasto/ .

Katrianna Leino

Kirjoittaja on puutarhatalouden hortonomi, joka työskentelee biologisen torjunnan palveluita ja tuotteita tarjoavassa yrityksessä Biotus Oy:ssä kotipuutarhapuolen neuvonnassa ja myynnissä.