Syötäviä metsäpuutarhoja ja uusia hyötykasveja lämpenevään pohjoiseen

On mielenkiintoista tulla täältä Etelä-Suomesta pohjoiseen oppimaan, mitkä kasvit siellä menestyvät ja miten ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät puutarhoissa.

Ilmastonmuutos mahdollistaa uusien hyötykasvien viljelyn pohjoisessa

Me täällä Ruuhka-Suomessa katselemme nykyään Baltiaan ja Skåneen sillä silmällä, haaveillen uusista tulevaisuuden hyötykasveista, kuten manteleista, mispeleistä, nektariineista, joiden kasvattamisen lämpenevä maailma kohta mahdollistaa Suomessakin. Jo nyt voimme kasvattaa hämmästyttäviä lajeja: Jyväskylässä asti kasvava saksanpähkinäpuu on yllättänyt monet kasviharrastajat ja -ammattilaiset, aitokvitteni on tehnyt hedelmää ulkosalla lounaisrannikolla eikä persikka ole enää valtavan ihmetyksen aihe naapurin puutarhassa, ainakaan täällä etelässä.

Ilmaston lämpeneminen on uhka ja mahdollisuus. Puutarhaharrastuksen näkökulmasta sen uusi kasvilajisto rikastaa harrastusta ja samalla myös suomalaista ruoantuotantoa. Varjopuolena ovat uudet tuholaiset ja kasvitaudit.

Syötävät metsäpuutarhat – mallia luonnosta

Maailmalla ja nyt myös Suomessa on alettu viime vuosina puhumaan syötävistä metsäpuutarhoista. Millainen on syötävä metsäpuutarha ja miksi sellaisia olisi hyvä perustaa niin Etelä- kuin Pohjois-Suomessakin?

Syötävä metsäpuutarha (Engl. Forest Garden) on monivuotisten hyötykasvien kerroksellinen kokonaisuus, puutarha, joka ottaa mallia luonnonmetsistä, jotka kasvaa kukoistavat kenenkään kylvämättä, kitkemättä ja kastelematta. Tällaista helppohoitoisuutta, lisäksi satoisuutta, voidaan saada kotipihaan istuttamalla enemmän syötäviä perennoja, ruokaa tuottavia puita, pensaita ja köynnöksiä. Luonnossa kasvit myös kasvavat iloisesti toistensa lomassa ja päällekkäin, näin ne voidaan istuttaa myös puutarhaan, siitä nimi syötävä metsäpuutarha.

Syötävä metsäpuutarha on parhaimmillaan toimiva ekosysteemi, jossa eri eliöt muodostavat hyödyllisiä vuorovaikutussuhteita ja säätelevät puutarhan toimintaa, tuholaisten määrää, ravinnekiertoa ja sen hiilensidontaa.

Pähkinöitä omasta puutarhasta?

Jännittävä lisä syötävään metsäpuutarhaan ovat erilaiset pähkinäkasvit. Etelä-Suomessa luonnonvaraisena kasvava pähkinäpensas on oivallinen valinta aloittelijallekin ja sen satona voi saada herkullisia hasselpähkinöitä. Ja kyllä, pähkinäpensaita voi istuttaa myös aika pohjoiseen, satoa tuottavia pensaita on mm. Nurmeksen ja Iisalmen seudulla. Oulun ja Sotkamon seudullakin pensaita on istutettu. Pähkinät ovat huipputerveellisiä ja myös täyttävät vatsan kivasti, eikä niiden kasvattaminen ole kovin vaikeaa. Istuta pähkinäpensaat vettäläpäisevään maahan ja valoisaan paikkaan niin voit ryhtyä odottelemaan omaa hasselpähkinäsatoa.

Allekirjoittanut hoitaa 160 pähkinäkasvia Varsinais-Suomen Laitilassa. Satoa on tullut myös jalopähkinöistä, jopa saksanpähkinästä.

Tapaamisiin messuilla!

Joel Rosenberg
Metsäpuutarhuri ja Pähkinämies

www.syotavametsapuutarha.fi

www.pahkinamies.fi

IG: @pahkinamies