TIETOISKU 2022: Pioni, kukkien kuningatar

Pioni on upea kukkanen. Se ihastuttaa kauneudellaan ja huumaa tuoksullaan. Aurinkoisena päivänä se kutsuu puutarhaan kävelylle. Sen vierelle on suorastaan pakko istahtaa hetkeksi nauttimaan kesästä, katselemaan ympärillä lenteleviä perhosia ja muita pörrinkäisiä. Myös yöllinen retki pioneja ihailemaan voi olla erittäin antoisa. Pionien värit luovat omaa taikaansa valoisaan kesäyöhän, erityisesti valkoiset ja vaaleat pionit hohkaavat valkeutta. Ja ne yölliset tuoksut!

Pioneihin tutustujalle suosittelemme kiinanpioneja. Ne ovat pioneista kaikkein kestävimpiä ja pärjäävät jopa hieman kosteassakin paikassa. Niiden alkuperämaa on Kiina, mutta niitä on ollut Suomessa jo 1800-luvulla. Aiemmin niitä kutsuttiin jalopioneiksi, nyt niiden virallinen nimi on Paeonia lactiflora kiinanpioni. Kiinanpionista on jalostettu tuhansia eri lajikkeita, joten jokaiselle varmasti löytyy oma mieluinen valinta, tai muutama, ellei jopa useampi. Usein pionien upeus vie mukanaan; ensimmäisenä valittu pioni Sarah Bernhardt saa muutaman vuoden kuluttua siskoja tai veljiä rinnalleen.  Kaikkia pioneja voi yhdistää. Voi tehdä sommitelmia sävy-sävyyn tai täysiä tilkkupeittoja ja sillisalaattisekoituksia. Kaikki on yhtä oikein. Tee sellainen yhdistelmä, mitä haluat katsella. Penkki on sinun, tee mitä sinua miellyttää.

Sarah Bernhardt on Suomen rakastetuin pioni

Jos etsit sitä, mikä mummollasi oli, kannattaa tutustua Sarahiin. Hyvin todennäköisesti mummolla oli Sarah Bernhardt tai jokin muu laajasta kiinanpionien valikoimasta. Sarah Bernhardt on Suomen yleisin vaaleanpunaisista pioneista.

Kiinanpioni on kaunis nuppuvaiheessakin. Se erittää makeaa mettä, joka kimmeltää auringossa. Muurahaiset eivät voi mettä vastustaa ja usein niitä näkee kiipeilemässä vartta ylös ja alas. Muurahaiset eivät pionia vahingoita, ne vain syövät mettä nupun päältä. Jos muurahaisia on ”pilvin pimein”, voi niitä pestä pois Tolu- tai Mäntysuopaliuoksella suihkuttamalla.

Kiinanpionit sopivat myös leikkokukiksi

Jos haluaa leikkokukkia sisälle, kannattaa ne ottaa ajoissa. Nupusta saa näkyä aavistus väriä, mutta sen enempää ei nuppu saisi olla auennut. Ajoissa otettu leikko kestää sisällä pidempään. Kuvassa Kiinanpioni Barbaran nuppu.

Pionit huumaavat tuoksullaan. Tuoksut myös muuntautuvat: täydessä paahteessa, helteessä, on tuoksu tuskin havaittavaa, kesäyön vaihtuessa aamun sarastukseen on tuoksu voimakasta. Puutarhassa kannattaakin vaellella eri vuorokaudenaikoina. Tuoksujen lisäksi myös värit ovat erilaisia. Helteessä pioni voi hieman nuupahtaa (kuten me ihmisetkin) ja viiletessä pionit ovat taas terhakkaammat. Illan ja yön hämyssä värit pehmenevät ja sulautuvat toisiinsa. Erityisesti valkoinen näyttää kuin loistavan kesäyössä. Tummemmat väri taas saavat lisää syvyyttä.

Jan van Leeuwen loistaa kuulasta valkeutta kesäyössä, kuvattu kesäkuun 30. päivä.

Kiinanpionin lisäksi on eri pionilajeja noin 30. On hybridipioneja, luonnonlajeja, puuvartisia pioneja ja jopa puu- ja ruohovartisten pionien risteytyksiä. Eri lajeja yhdistelmällä voi pidentää pionipenkin kukinta-aikaa. Aikaisimmat pionit kukkivat Etelä-Suomessa jo toukokuussa, mutta varsinainen pionien kukinta ajoittuu yleensä juhannuksen aikoihin.

Vanha totuus: Suomi on pitkä maa, pätee tässäkin. Se mikä etelässä kukkii alkukesällä, kukkii pohjoisessa myöhemmin. On myös hyvä pitää mielessä, että kiinanpioni on lajeista kaikkein kestävin. Kun saa kiinanpionin menestymään omassa puutarhassa, voi vähitellen laajentaa harrastusta muihin pionilajeihin tutustumalla.

Kuvassa Kiinanpioni Do Tell kukkii Sodankylässä 12.8.

Teksti: Tuula Uusi-Honko

Tuula on pionialan sekatyöläinen Pionien Kodissa vuodesta 1995 lähtien

Tietoisku messuilla 14.5.2022 klo 14.